Nieuwsbrief Leiden in Dialoog – oktober 2010

In 2009 heb je meegedaan aan - of interesse getoond voor - Leiden in Dialoog. In deze nieuwsbrief vind je informatie over Leiden in Dialoog 2010, op woensdag 3 en zaterdag 6 november. Wegens ziekte en familieomstandigheden bij de Leidse organisatie komt deze nieuwsbrief nu pas, toch hopen we van harte dat je meedoet!

In deze nieuwsbrief:

  • Leiden in Dialoog gaat voor sociaal kapitaal
  • Thema Leiden in Dialoog 2010
  • Gespreksleidersbijeenkomsten op 20, 26 en 28 oktober     
  • Leiden in Dialoog tipt
  • Historie Leiden in Dialoog

Leiden in Dialoog gaat voor sociaal kapitaal
De 'Week van de Dialoog 2010' van Nederland in Dialoog vindt dit jaar plaats van maandag 1 tot en met zondag 7 november 2010. In Leiden kun je aanschuiven aan een dialoogtafel op woensdag 3 en/of zaterdag 6 november 2010.

We organiseren Leiden in Dialoog dit jaar op basis van sociaal kapitaal. Geïnspireerd door de aanpak van Nijmegen 2009, gaan we dit jaar ook dialoogtafels organiseren zonder geld, zonder subsidie, zonder financiële sponsoren. Iedereen die mee wil helpen of bijdragen, kan dit in natura doen.

Hoe? Leidse burgers, bedrijven of organisaties kunnen bijvoorbeeld een tafel organiseren, een tafel sponsoren met appeltaart, lunch, of lekkere hapjes, deelnemers leveren, een ruimte aanbieden voor een gespreksleidersbijeenkomst of een afsluitende borrel organiseren op zaterdag 6 november. Wil jij ook bijdragen? Neem dan contact op via leidenindialoog@gmail.com of  [nul zes] 28 12 54 61.

Thema Leiden in Dialoog 2010
"Inspirerend Leiden; wat inspireert jou?" is het thema waarover alle deelnemers aan Leiden in Dialoog dit jaar in gesprek gaan met elkaar. We hopen op inspirerende verhalen, sprankelende ogen en mooie voorbeelden van hoe Leiden (of leiden) inspirerend is en nog meer inspirerend kan worden.

Gespreksleidersbijeenkomsten op 20, 26 en 28 oktober 
Vorig jaar hebben we 40 gesprekleiders opgeleid, daarom organiseren we dit jaar geen gespreksleiderstraining. Mocht je heel erg graag gesprekleider willen worden, neem dan contact op door een mailtje te sturen naar leidenindialoog@gmail.com.

De al opgeleide gesprekleiders zijn op woensdag 20, dinsdag 26 en donderdag 28 oktober welkom op een opfrisavond. We bespreken dan het nieuwe thema en nemen de dialoogmethodiek kort door. Je kunt dit jaar alleen een tafel leiden als je inderdaad bij zo'n opfrisavond aanwezig bent geweest. Aanmelden voor de opfrisavonden kan hier. Telefonisch aanmelden bij Annemiek Scholten mag ook:  [nul zes] 28 12 54 61 (als je een bericht inspreekt belt ze zo spoedig mogelijk terug).

Een tafel organiseren?
Als je een tafel wilt organiseren kun je via deze link inschrijven op de website van Leiden in Dialoog en daarna een tafel invoeren voor 3 of 6 november. NB, als dit niet lukt, of als er problemen zijn met de site mag je een tafel ook telefonisch aanmelden bij Annemiek Scholten:  [nul zes] 28 12 54 61 (als je een bericht inspreekt belt ze zo spoedig mogelijk terug).

Inschrijven voor een tafel
Inmiddels staan er vier dialoogtafels op de website en er zullen er nog meer volgen. Als je op het kaartje op een van de ballonnetjes klikt, komt daar de informatie van een tafel. Als je vervolgens op de blauwe letters klikt, kun je inschrijven voor die tafel. NB, als dit niet lukt, of als er problemen zijn met de site mag je ook telefonisch melden aan welke tafel je wilt meedoen, bij Annemiek Scholten: [nul zes] 28 12 54 61 (als je een bericht inspreekt belt ze zo spoedig mogelijk terug).

Leiden in Dialoog tipt…
•    In de week van 28 februari tot 6 maart 2011 vindt Seven Days of Inspiration (#7di) plaats. Vanuit Leiden in Dialoog hopen we van harte dat alle mooie inspirerende ideeën en dromen die tijdens een dialoog omhoog borrelen, een uitwerking kunnen krijgen in de aanloop tot die week. Voor meer informatie zie http://www.sevendaysofinspiration.com en voor de Leidse uitwerking daarven: http://www.designabetterword.nl;
•    Als je in Leiden wilt bijdragen om een medemens te helpen die niet meer kan dromen door allerlei omstandigheden, is Stichting Present een fijne plek om eens te kijken wat je zou kunnen doen: http://www.stichtingpresent.nl/leiden;
•    Iemand die haar inspirerende droom op dit moment aan het waarmaken is, is Ingrid van den Boogaard van IamOneWorld. Zij reist op een zonnemobiel de hele wereld rond. Je kunt haar ervaringen lezen op http://iamoneworld.com.

Historie Leiden in Dialoog
Op zaterdag 7 november 2009 vond de allereerste Leiden in Dialoog plaats. Loco-burgemeester Gerda van den Berg opende de dag in het pand van SLS Wonen, waarna ruim 130 mensen verdeeld over 20 dialoogtafels op verschillende plekken in Leiden hun ervaringen deelden over het thema ‘Buur, vriend, Leidenaar (m/v)?’.
 

Leiden in Dialoog 2009 in beeld
Opening Leiden in Dialoog 2009 - door Nanja Joustra
Opening Leiden in Dialoog 2009 - door Mirjam van der Ende
Dialoogtafels allerlei locaties Leiden 2009 - door Mirjam van der Ende
Dialoogtafels SLS Wonen en inlooptafel CWC Leiden 2009 - door Annemiek Scholten
Dialoogtafels CoWork Company en De Bakkerij 2009 - door Daphne Horn voor Nederland in Dialoog
Slotbijeenkomst Leiden in Dialoog 2009 - door Annemiek Scholten
 
Verzamelde citaten van gespreksleiders van Leiden in Dialoog 2009
• "We waren even in een vacuüm, waar hele mooie dingen gebeurden."
• "Inspirerend om te horen van mensen die je niet kent hoe ze omgaan met hun buren."
• "Ik ging zo op in het gesprek dat ik niet eens heb gehoord dat de fotograaf weg ging."
• "Door deelname van mensen uit andere culturen kwam er een extra dimensie in het gesprek."
• "Uiteindelijk zaten we met z'n vieren aan de dialoogtafel. Dit was een bijzonder en lang gesprek, mooi dat dat kan!
• "Op een gegeven moment valt alles weg en zit je met allemaal ménsen aan tafel"
• "Een tafel van vijf is ideaal! Dan heb je echt oprecht tijd voor alle deelnemers."
• "Een tafel van tien deelnemers is te groot. Volgend jaar zou ik die opsplitsen in twee van vijf deelnemers."
 
Resultaten schriftelijke enquête Leiden in Dialoog 2009
Uitkomsten schriftelijke enquetes Leiden dvdd 2009.pdf.

Hartelijke groeten en hopelijk tot ziens op woensdag 20, dinsdag 26 of donderdag 28 oktober of op 3 of 6 november!
 
Namens Leiden in Dialoog
Annemiek Scholten (initiatiefnemer)
W: www.leidenindialoog.nl
E: leidenindialoog@gmail.com
T:  [nul zes] 28 12 54 61
http://www.leidenindialoog.nl/contact
 
U ontvangt deze nieuwsbrief van Leiden in Dialoog omdat u in 2009 meedeed, of interesse hebt getoond voor deze dag. Natuurlijk gaan wij uiterst zorgvuldig met uw gegevens om en zullen we ze nooit aan derden verstrekken. Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, wilt u ons dit dan laten weten via een e-mail met als subject ‘afmelden nieuwsbrief’ aan leidenindialoog@gmail.com? Dan verwijderen we u uit ons adressenbestand.
 
LeidenInDialoog is een neutraal burgerinitiatief dat inwoners van Leiden e.o. met elkaar in contact wil brengen door dialoog. Dialoog is een gesprek met aandacht. Dialoog gaat voor ons om ‘samen’ praten, in plaats van 'tegen' elkaar, zoals vaak het geval is bij discussie en debat. Tijdens een dialoogbijeenkomst doorlopen de deelnemers vier gespreksrondes onder begeleiding van een getrainde gespreksleider die de dialoogmethodiek goed kent. Deze rondes zijn: 1. Elkaar Ontmoeten 2. Ervaringen delen 3. Dromen delen 4. Doen